Μέγεθος κειμένου: A A

Φωτογραφία Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας

Ο Νικόλαος Ντίτορας γεννήθηκε στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας και αποφοίτησε από το Μικτό Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας.

Το 1976 εισήχθη στη Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε το 1981 με Πτυχίο Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.

Συνέχισε, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, τις σπουδές του στη Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1985 έλαβε Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Γενετική, Βελτίωση Φυτών και Γεωργία.

Με υποτροφία του ΙΚΥ συνέχισε τις διδακτορικές σπουδές του και το 1989 αναγορεύθηκε με άριστα, διδάκτωρ της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη Δασική Γενετική.

Το 1989 με υποτροφία του Ε.Μ.Π. έγινε δεκτός από το North Carolina State University, για μεταδιδακτορικές σπουδές στη γενετική μηχανική.

Το 1996 συμμετείχε σε πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στην Αμερική με θέμα: «GR-Forest Fires: Improvement of the efficiency of the prevention and suppression system in Greece»

Συνεχίζει τις σπουδές του ως τεταρτοετής φοιτητής στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Από το 1986 μέχρι και σήμερα συμμετέχει σε πλήθος επιστημονικών συνεδρίων και ημερίδων σε ορισμένα από τα οποία με εισηγήσεις και ανακοινώσεις όπως :

 • 1ο Δασολογικό Συνέδριο με θέμα: «Δάση χαλεπίου και τραχείας πεύκης». Τίτλος εισήγησης: «Δυνατότητα αύξησης παραγωγής ρητίνης», 30 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου 1987, Χαλκίδα).
 • Διημερίδα για το Περιβάλλον και την Προστασία του. Τίτλος εισήγησης :«Ο ρόλος της Νομαρχίας για την Προστασία του Περιβάλλοντος», 30-31 Ιανουαρίου 2008, Σκιάθος.
 • Ημερίδα με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή ή Αλλαγή Συμπεριφοράς». Τίτλος εισήγησης: «Οι Δημόσιες Πολιτικές για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών», 27 Φεβρουαρίου 2008, Βόλος.

Από το σύνολο των έργων του (άρθρα, μελέτες, προτάσεις) αναφέρονται, όλως ενδεικτικώς, τα παρακάτω:

 • Πανέτσος Κ., Σκαλτσογιάννης Α., Ντίτορας Ν., κ.ά., 1984. Μελέτη χλωρίδας Λέσβου. Θεσσαλονίκη.
 • Ντίτορας Ν., 1985. Σχέση ανάμεσα στην ανταγωνιστική ικανότητα και στην αποδοτικότητα σε κλώνους Λεύκης. Μεταπτυχιακή διατριβή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 • Δυνατότητες αύξησης παραγωγής ρητίνης. Πρακτικά επιστημονικής συνάντησης: «Δάση χαλεπίου και τραχείας πεύκης», Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας, 30 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου 1987, Χαλκίδα.
 • Ντίτορας Ν.,1989. Κληρονομική ικανότητα παραγωγής ρητίνης χαλεπίου πεύκης (Pinus halepensis Mill) . Διδακτορική διατριβή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 • Ντίτορας Ν.,1999. Σημειώσεις Βελτίωσης Δασοπονικών Ειδών. Τ.Ε.Ι. Λάρισας, Τμήμα Δασοπονίας, Παράρτημα Καρδίτσας.
 • Ντίτορας Ν.,2001. Διαχείριση Δασικών Πόρων (Πανεπιστημιακές Παραδόσεις), Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
 • Ντίτορας Ν. και Κουτσούκος Ι., 2001. Αναγνωριστική μελέτη αντιπυρικής προστασίας Χερσονήσου Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, Βόλος.

Από το 1986 έχει πλούσια διδακτική εμπειρία, ενδεικτικά μεταξύ άλλων, εισηγητής εκπαιδευτής σε προγράμματα του  Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων  Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη, σε μαθήματα Προστασίας Περιβάλλοντος. Την τριετία 1995-1997 υπεύθυνος  εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Γεωργίας με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου (ΕΚΤ) για την επιμόρφωση αγροτών σε θέματα πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών, Φυτωριακών και Αναδασωτικών εργασιών, που πραγματοποιήθηκαν στον Νομό Μαγνησίας. Επίκουρος Καθηγητής (1986-1987), Εργαστηριακός Συνεργάτης (1998-1999) και Επιστημονικός Συνεργάτης (1999- 2005), στο Τμήμα Δασοπονίας του Τ.Ε.Ι. Λάρισας.

Στο πλαίσιο της επαγγελματικής του δραστηριότητας διορίσθηκε στις 22.3.1985 ως Δασολόγος στο Δασαρχείο Λαγκαδά και για μία τριετία εργάσθηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης.  Από το 1989 εργάσθηκε στο Δασαρχείο Βόλου  ως προϊστάμενος στο τμήμα Δασοπροστασίας και στο Γραφείο Αναπτύξεως Θήρας, Ιχθυοπονίας και Δασικής Αναψυχής και από το 2006  ως Δασάρχης Βόλου.

Ήταν Αναπληρωτής Νομάρχης Μαγνησίας (τα έτη 2007, 2008) και Αντινομάρχης Μαγνησίας (τα έτη 2007, 2008, 2009, 2010).

Συμμετείχε ως εκλεγμένος αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας, ως μέλος.

Έχει συμμετάσχει σε Συμβούλια, Επιτροπές ή ομάδες εργασίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ως πρόεδρος ή μέλος εκπροσωπώντας τους φορείς εργασίας του καθώς επίσης έχει διενεργήσει πραγματογνωμοσύνες και αξιολογήσεις Ερευνητικών Προγραμμάτων.

Συμμετέχει σε Επιστημονικές Εταιρείες - Συλλόγους:

 • Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
 • Ελληνική Δασολογική Εταιρεία
 • Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Γενετικής και Βελτίωσης των Φυτών
 • Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος